020 695 0700

Rijksstraatweg 5
1115 AG Duivendrecht

Ma – Di – Do & Vr : 08:30 – 20:00
Wo : 08:30 – 21:00
Za : 10:00 – 15:00

Rijksstraatweg 5

1115 AG Duivendrecht

info@dierenkliniek-duivendrecht.nl

Openingstijden

Maa - Di - Do & Vr : 08:30 - 20:00 Wo : 08:30 - 21:00 Za : 10:00 - 15:00

PREVENTIEVE ZORG

Vaccinatie

Als een kitten en puppy nog bij de moeder is, krijgt hij/zij anti-stoffen tegen ziekteverwekkers via de moedermelk. Daarom is het voor de gezondheid van puppy’s en kittens belangrijk tot minimaal 8 weken leeftijd bij de moeder te blijven. Dit omdat het lichaam voor die tijd zelf nog niet genoeg anti-stoffen tegen ziekteverwekkers maakt. 

Daarnaast dienen puppy’s op zes, negen en twaalf weken een vaccinatie te krijgen en kittens op negen en twaalf weken om zelf anti-stoffen aan te maken tegen fataal verlopende infecties.

Titeren

Het is tegenwoordig ook mogelijk om met wat bloed te bepalen of het nodig is om een vaccinatie toe te dienen. Dit heet titeren. Aan de hand van deze uitslag kunnen we dan bepalen wat er nodig is en uw dier zo optimaal mogelijk vaccineren.

Bij de hond kunnen we titeren voor: Hepatitis (adenovirus), Parvo en Distemper (hondenziektevirus)

Voor de kat kunnen we titeren voor: Kattenziektevirus (Panleukemievirus)

Aan de hand van de titer kunnen wij aflezen wat de bescherming van uw dier is voor deze bepaalde ziektes.

Voor de hond is het niet mogelijk om te titeren voor Leptospirose, Kennelhoest/Besmettelijke hondenhoest.  Wij raden het aan om deze vaccinatie wel jaarlijks te geven voor de beste bescherming.

Voor de kat is de waarde van de titer niet correlatief aan de bescherming voor Niesziekte.

Ook hiervoor raden wij aan om deze jaarlijks te geven voor de beste bescherming.

Ontwormen

Wormeninfecties verzwakken jonge, zieke en oude dieren.

Het ontwormingsadvies is tot een leeftijd van 12 weken elke 2 weken, daarna eens per maand tot een leeftijd van zes maanden en daarna minstens vier keer per jaar tegen spoel- en lintwormen. Als uw hond of kat vlooien heeft, is het advies met de ontvlooiing tegelijk te ontwormen en dit na twee weken te herhalen. Indien uw hond of kat veel prooidieren en ontlasting eet is het advies maandelijks te ontwormen. Als u niet weet wanneer uw dier voor het laatst ontwormd is het altijd verstandig dit te doen en twee weken later te herhalen, volg daarna het ontworming schema. Gebruik altijd een ontwormingsmiddel met de werkzame stoffen Milbemycine oxime en Praziquantel.

Vlooien

Bij het kammen: Vlooienuitwerpselen zien eruit als bruine korreltjes en zitten rond de nek en bij de staartaanzet. Wanneer je deze korreltjes nat maakt op een tissue zal het langzaam verkleuren naar bloed.

Indien uw dier vlooien heeft, dient u alle mandjes en speeltjes in de wasmachine te doen en alle dieren in het huishouden gedurende 3 maanden te behandelen.

Gebruik bij katten altijd alleen middelen uitsluitend voor katten: In honden anti-vlooienmiddelen zit een stof die giftig is voor katten.

Chippen

Met een microchip onder de huid kan uw dier als hij vermist is en gevonden wordt weer aan de hand van uw geregistreerde gegevens bij u terecht komen. Een chip is geen GPS systeem waarmee u uw huisdier kunt volgen maar de ervaring is wel dat de meeste vermiste dieren weer worden herenigd met hun baasje door hun microchip. Chippen wordt bij alle dieren aangeraden: Ook bij binnenkatten: deze vinden vaker de weg niet terug mochten zij ontsnappen of van het balkon vallen.

Voeding

Als u net een dier nieuw in huis heeft, kunt u het dier het beste het voer geven dat hij/zij gewend is. Plotselinge veranderingen in voedsel in combinatie met de stress van het verhuizen, kunnen maagklachten en diarree veroorzaken. 

Als u van voedsel wilt veranderen, kunt u dit het beste geleidelijk doen door nieuw en oud voedsel te mengen. U kunt een gratis voedingsadvies aanvragen bij Paraveterinair dierenartsassistente Merel Verheij. Door een dieet uit te kiezen dat bij uw dier en voedingstoestand past, kunnen een hoop aandoeningen voorkomen worden.