Met de auto reizen en wagenziekte
Voordat u uw hond of kat in de auto meeneemt op een lange reis, is het belangrijk dat u wat ‘testritjes’ heeft gemaakt waarbij uw dier kan wennen aan het voertuig. Een vakantie met een dier die enkel een paar keer mee is geweest naar het strand een half uurtje rijden vanaf huis, zal idealiter over een periode verspreid steeds langer in de auto mee moeten gaan vóór de aanvang van de reis om te wennen. Indien het dier dit niet gewend is, heb je kans op het ontwikkelen van wagenziekte.
Als uw dier altijd al last heeft van wagenziekte, dan bestaan er medicijnen voor die u 2 uur voor vertrek moet ingeven en 24 uur lang werken. Echter remt dit enkel de misselijkheid en niet eventuele angstgevoelens.
Eenmaal op reis, is het belangrijk dat u ieder uur stopt, zodat het huisdier tien minuten aangelijnd de benen kan strekken, kan eten en drinken en poepen en plassen. Ook is het advies het dier achterin op een verhoging (als uw dier uit het raam kan kijken minder kans op wagenziekte) veilig vervoerd wordt door middel van een hondengordel of bench. U moet voldoen aan de invoereisen van alle landen waar u doorheen reist met de auto, ook als u er niet stopt.
Met het vliegtuig reizen en overstap
Informeer, ongeacht naar welk land u reist altijd bij uw vliegmaatschappij wat hun eigen eisen zijn. Ook moet u niet alleen aan de invoereisen van het land waar u naartoe reist voldoen, maar ook aan de eisen van de landen waar u een overstap heeft.
Uw vervoersmandje dient aan de eisen van de vliegmaatschappij te voldoen en afhankelijk van het lichaamsgewicht mag uw dier met u of in het ruim meereizen.
Rassen met een korte snuit mogen van de meeste vliegvaartmaatschappijen niet mee in het vliegtuig in verband met het risico op ademhalingsproblemen bij een hogere luchtdruk. Er zijn ook gevallen bekend van kortsnuitigen die overleden zijn tijdens een vlucht met het vliegtuig. Dus ook als het mag, neemt u met vliegen een risico.
Kalmeringsmiddelen voor op reis
Als dieren erg angstig zijn, vraagt men wel eens om kalmerende middelen. Echter zijn de echte kalmerende middelen op basis van een lage dosering narcotica. Daar zitten dus ook gezondheidsrisico’s aan.
Voor een vliegreis zijn deze middelen dus niet geschikt, omdat u een verdovend middel niet mee mag nemen door de douane en u het 2 uur voor aanvang van de reis moet toedienen en elke 2 uur moet herhalen voor optimaal effect. Buiten dat kunt u niks doen indien uw dier een ongunstige bijwerking krijgt en u in de lucht bent. Om die reden is het verboden bij de meeste vliegvaartmaatschappijen.
Om verschillende redenen zal de dierenarts dus ook alleen in uitzonderlijke gevallen dit soort middelen voorschrijven.
Invoereisen buitenland
Ieder land heeft zijn eigen eisen betreft het invoeren van dieren. U kunt lezen welke eisen voor de landen (ook waar u doorheen reist) gelden op www.licg.nl/. Er een paar eisen die zo goed als overal gelden, ook als u de grens over wil naar buurlanden zoals België of Duitsland:
– Uw dier dient altijd gechipt te zijn.
– Uw dier dient een Internationaal paspoort te hebben van het land van herkomst, geen vaccinatieboekje. Laat bij twijfel dit door een dierenarts nakijken. Meestal is dit een donkerblauw boekje met een paspoort nummer op de voorkant.
– Uw dier dient minimaal 21 dagen voor vertrek de Rabiës enting gehad te hebben en nog geldig te zijn tot en met uw datum van terugreis. Voor buitenlandse vluchten moet u bijna altijd ook nog na 30 dagen van de Rabies enting een titertest laten doen en op de uitslag wachten voordat u gaat vliegen en moet u dit dus maanden van tevoren in orde maken.
– U dient een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
– Voor risicogroep hondenrassen en honden die daar op lijken gelden speciale eisen.
Voor sommige landen heeft u ook een gezondheidsverklaring nodig of een titer-bepaling van de Rabiës enting.
U blijft altijd zelf eindverantwoordelijk. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste regels volgt en voorkomen dat uw huisdier onterecht in beslag wordt genomen of in quarantaine moet voor meerdere weken tijdens uw vakantie? Of wilt u een hoge boete vermijden? Controleer de informatie op de website van het LICG en neem contact op met de ambassade van het land van bestemming, evenals de landen waar u doorheen reist. Als uw huisdier in quarantaine moet, moet u betalen voor elke dag dat het daar verblijft. In het ergste geval kan uw dier in beslag worden genomen of zelfs geëuthanaseerd worden.
Anti-parasitica
Als u met uw hond reist is het belangrijk dat u de hond een middel geeft dat werkt tegen vlooien, teken, zandvliegen, muggen en vliegen. In het buitenland brengen deze parasieten ziektes over die uw hond chronisch ziek kunnen maken zoals Babbeciose en Leishmania.
Verder is het belangrijk dat u uw hond iedere maand ontwormd tijdens uw reis, op de dag van thuiskomst en een maand na de dag van thuiskomst. In verband met de vossenlintworm en hartworm die in Nederland niet voorkomen.
Risicogroep hondenrassen
Als uw hond op een vechthond lijkt of een ras betreft dat van oorsprong gefokt is om te waken/vechten (Pitbull, Rottweiler, Herder, Akita ed.) valt hij/zij voor de meeste landen in de categorie risicogroep ras. Dit betekend dat uw hond veel landen niet in komt en/of zich aan bepaalde regels moet houden zoals bijvoorbeeld gemuilkorfd over straat en niet toegestaan in openbare ruimtes. Contacteer indien u een hond heeft die aan bovenstaande zou kunnen voldoen altijd de ambassade of NVWA. Als u zich niet aan de regels houdt kan uw dier in beslag worden genomen en/of worden ingeslapen.
EHBO kit
Helaas, kunnen tijdens uw reis ook ongelukjes gebeuren. Bel in dat geval altijd even met onze assistente voor een medisch advies: 020-695 0700. Ook is het verstandig om van tevoren uit te zoeken waar er in de buurt van uw vakantieadres of onderweg dierenartspraktijken zitten.
U kunt bij de dierenarts een gepersonaliseerde EHBO kit aanvragen voor uw reis met uw dier. Het is belangrijk dat u uw reistijd, het gewicht van uw dier en eventuele wagenziekte doorgeeft bij de aanvraag.
Bestaande uit: Pijnstilling voor 2 dagen, eventueel tabletten tegen wagenziekte voor heen en terugreis, bandage voor eerste hulp bij wonden, honingwondzalf, ontworming voor elke maand reizen, dag van thuiskomst en maand erna, anti-vlooien en tekenmiddel (3 pipetten per omdoos, 1 pipet per maand).
Zonnesteek
Honden kunnen gemakkelijk een zonnesteek oplopen. Anders dan men denkt hebben geschoren honden een grotere kans om oververhit te raken omdat zij hun ondervacht missen. Deze ondervacht fungeert als een thermoskan: Als de hond zijn/haar lichaamstemperatuur normaal is, zorgt de vacht dat deze op pijl blijft. Mits de hond onbeperkt toegang heeft tot water en schaduw.
Ga dus nooit met uw hond zonder onbeperkt water en de mogelijkheid om in de schaduw te schuilen in de zon of op het strand zitten. Laat uw hond niet naast de fiets rennen in het buitenland, dit is vaak ook verboden in warme landen en kan voor boetes zorgen. Ook warm zand of asfalt kan de lichaamstemperatuur van uw hond laten stijgen omdat honden zweten via hun voetzolen en zo hun warmte niet kwijt kunnen.
Vermijd op de heetste uren van de dag zand en asfalt. Indien het erg warm is op de vakantiebestemming laat de hond dan in de ochtend voor 11 uur uit en na 7 uur in de avond. Geef de hond tussen de middag enkel de ruimte om even buiten zijn/haar behoeftes te doen en ga daarna weer terug naar binnen en geef de hond daarna weer direct de kans de schaduw op te zoeken.
Doe alsof je thuis bent…
Neemt u uw dier normaliter nooit mee als u een terrasje pakt of naar drukke plekken, doe dit dan ook niet al te vaak als u op vakantie bent. Probeer uw gewoontes van thuis zoveel mogelijk na te bootsen en neem uw eigen voer, snacks en mandje mee op vakantie. En geef uw dier een moment van rust waarbij u negeert nadat u wel iets buiten zijn/haar comfortzone heeft gedaan zodat uw dier genoeg tijd krijgt om nieuwe prikkels kan verwerken.
Graag horen wij of wij iets voor u kunnen betekenen en wensen wij u heel veel reisplezier met uw dier die zich straks een heuse avonturier mag noemen!